Kontakt

God jul min venn - arkeologene sier hun var mellom 12 og 16 år.

Dec 06, 2023

Da jeg var 13 år, begynte jeg å synge i et tensingkor. KFUK/KFUM var populært over hele landet, og jeg valgte altså å synge. Jeg er selv vokst opp i et lite religiøst hjem, så det opplevdes som litt fremmed, men jeg ville synge - og det er jeg så uendelig glad for at jeg gjorde. Men alt det som hadde med religion å gjøre var nytt, og det var fremmed. Det var i grunnen litt provoserende - helt til noen fortalte julehistorien - det juleevangeliet vi har hørt hvert år hele vårt liv. 

Der bet jeg meg merke i Maria. Hun er en ekte person, det har jeg fått bekreftet gjennom studier senere i livet, men som 13 åring ble jeg opptatt av at hun må ha vært redd. 

10 år senere studerer jeg religion, mest for å overbevise rigide høgskolelektorer om at kultur som utøves i religiøse sammenhenger også er kultur. Jeg fikk ikke gjennomslag for det jeg ville si om kultur, men jeg lærte mer om Maria. Jeg lærte at hun var mellom 12 og 16 år - hun var et barn, en ungdom. Jeg lærte at hun ble gravid før hun forlovet seg med Josef, (som arkeologene også kan bekrefte at var en ekte person), og jeg lærte at de kvinnene som ble gravide utenfor ekteskap skulle steines til døde. Steining er en grotesk henrettelsesmetode, som fortsatt brukes i vår tid rundt om.

Men altså - hun var en ungdom, som ble gravid, utenfor ekteskap, og hun var kjærest med en mann som var ca 30 år (Josef). Hun må ha vært redd. Menneskehjernen har ikke endret seg særlig mye på tusenvis av år, vi er fortsatt opptatt av tematikk som de store filosofene snakket om. Det er med andre ord mulig å tenke seg hvordan hun har hatt det.

I tillegg til alt dette, levde hun i en del av verden som var preget av krig, og maktkamper, på samme sted som vi ser det fortsatt. Hun var på flukt, og var tvunget til å gå 15 mil på føttene sine, gravid i 9. måned, fordi hun skulle telles.
Historien om hvor og hvordan hun fødte vet jeg ikke om stemmer, med stallen og de søte eslene, men at hun fødte på den turen der, det er det sannsynlig at hun gjorde. 

Videre i livet har jeg hatt med meg den historien. Jeg har lest og tenkt og kjent at det er noe som mangler i historien sånn den er fortalt i Bibelen. Det er noen følelser som mangler. Det mangler beskrivelsen av hvordan hun har hatt det. 
Dette er bakgrunnen for at jeg har skrevet og komponert albumet "Et juleevangelium". Jeg ville skrive en paralell historie om det jeg opplever at er utelatt. Jeg har ikke mandat til å gjøre det, jeg har ingen rett til å anta hvordan hun hadde det, jeg har på en måte ingen rett til å bestemme meg for at jeg vet hva hun tenkte og følte - Men min omsorg for henne har jeg båret med meg siden jeg var like gammel som henne, og dette albumet er langt på vei en hyllest til henne, og til Josef.

Josef tålte å bli bonuspappa til et ufødt barn, uten å vite hvem som hadde gjort henne gravid. Historien om engelen og jomfrufødsel må noen andre begi seg ut på, det er teologi, og slettes ikke mitt felt, men at hun ble gravid med noen andre enn Josef, det er om ikke annet, fullt mulig.

Jeg ble ikke opptatt av Josef, før jeg selv ble gravid med en forbipasserende mann. Han som er far til mine barn, er nettopp en bonus for min eldste sønn, og jeg har jo sett at det er et valg man må ta, og det valget fortjener en hyllest.

Her kan du høre den første sangen på plata: "God jul min venn"

Last ned en gratis guide,
"5 gode råd til viktige voksne" og start allerede i dag med å være en trygg, viktig voksen.

Trykk her!